Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου το ελληνικό κράτος έδωσε την άδεια τους Αγγλογάλλους να χρησιμοποιήσουν τη Λήμνο ως ορμητήριο για την εκστρατεία της Καλλίπολης. Έτσι από τον Μάρτιο του 1915 έως τον Ιανουάριο του 1916 δημιουργήθηκαν δεκάδες στρατόπεδα, στήθηκαν νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις σε όλη τη Λήμνο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Αγγλογάλλων και των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών που πολέμησαν στο πλευρό των Βρετανών στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Ο Μούδρος χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του στόλου Ανατολικής Μεσογείου των Αγγλογάλλων μέχρι το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων της Καλλίπολης φιλοξενούσε δεκάδες πολεμικά και μεταγωγικά σκάφη, κυρίως των Βρετανών. Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων η δύναμη του βρετανικού στόλου μειώθηκε αλλά αυτός παρέμεινε απόλυτα κυρίαρχος στην περιοχή και μάλιστα πραγματοποιούσε συνεχείς επιδρομές προς τα παράλια της βουλγαροκρατούμενης Θράκης και προστάτευε τις νηοπομπές προς τη Θεσσαλονίκη.

Την κυριαρχία των Βρετανών προσπάθησαν να αμφισβητήσουν οι Γερμανοί στις 20 Ιανουαρίου 1918 όταν τα γερμανικά πολεμικά σκάφη Goeben (θωρακισμένο καταδρομικό) και Breslau (καταδρομικό) που είχαν ενταχθεί στον οθωμανικό στόλο προσπάθησαν να επιτεθούν στο βρετανικό στόλο. Όμως το Breslau βυθίστηκε πέφτοντας σε ναρκοπέδιο βορείως της Λήμνου και  βυθίστηκε, ενώ το Goeben εξώκειλε κοντά στα Στενά. Μετά από αυτό το περιστατικό και μέχρι το τέλος του πολέμου ο στόλος των Βρετανών ενισχύθηκε με 6 γαλλικά, ιταλικά και βρετανικά πλοία.

Ο στόλος Ανατολικής Μεσογείου συνέχιζε να ενισχύεται κάθε μήνα και στις αρχές Οκτωβρίου 1918 αριθμούσε 33 βρετανικά σκάφη (θωρηκτά, αντιτορπιλικά καταδρομικά, ναρκοθετικά, κλπ. και 24 γαλλικά σκάφη από τα οποία 6 θωρηκτά και 5 σύγχρονα αντιτορπιλικά. Σκοπός τους ήταν μια συντονισμένη επίθεση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στις 18/30 Οκτωβρίου υπογράφηκε στο Μούδρο πάνω στο βρετανικό θωρηκτό HMS Agamemnon η ανακωχή μεταξύ των Αγγλογάλλων και των Οθωμανών. Με την ανακωχή αυτή η Οθωμανική αυτοκρατορία εξήλθε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Λημνιοί πήραν μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμώντας στο πλευρό του Βενιζέλου και ενταγμένοι στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, μάλιστα πολέμησαν και στη μάχη του Σκρα. Επίσης πολέμησαν με τον ελληνικό στρατό και στο Μικρασιατικό Πόλεμο 1919-1922 και είχαν αρκετά θύματα.

Ιστορικά γεγονότα

Χρονολόγιο

Μάθε για τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, τοποθετημένα στον χρόνο.