Χρονολόγιο

Preloader
 • Απελευθέρωση Λήμνου

  Απελευθέρωση Λήμνου

  Στις 6 Οκτωβρίου 1912 μέρος του ελληνικού στόλου με επικεφαλής το εύδρομο Αβέρωφ, έφθασαν μπροστά από το Κάστρο στη Λήμνο και ο ναύαρχος Κουντουριώτης ζήτησε από τον Τούρκο διοικητή την άμεση παράδοση της Λήμνου. Την επόμενη ημέρα ο στόλος μετακινήθηκε προς το Μούδρο. Τελικά έγινε η απόβαση στις 8 Οκτωβρίου μπροστά από το χωριό Τσιμάνδρια. Το σώμα κινήθηκε προς το Κάστρο (Μύρινα). Όλοι οι Τούρκοι υπερασπιστές του νησιού παραδόθηκαν χωρίς μάχη.

  Ο ελληνικός στόλος μετά την κατάληψη της Λήμνου χρησιμοποιεί ως ορμητήριο τον κόλπο του Μούδρου, ο οποίος ελέγχει την έξοδο των Στενών. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσε να εκμηδενίζει τη δραστηριότητά του στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου

 • Ναυμαχία Λήμνου

  Ναυμαχία Λήμνου

  Στις 5 Ιανουαρίου 1913 έφθασαν πληροφορίες στη Λήμνο, όπου ήταν συγκεντρωμένος ο ελληνικός στόλος, ότι ο οθωμανικός στόλος κινούνταν προς τα Δαρδανέλλια. Απέπλευσαν αμέσως το εύδρομο Αβέρωφ, τα θωρηκτά Ύδρα, Σπέτσαι και Ψαρά και 7 αντιτορπιλικά. Ο οθωμανικός στόλος αποτελούνταν από τα θωρηκτά Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα (Barbaros), Τουργκούτ-Ρέις (Turgut Reis) και Μεσουδιέ (Mesudiye) το καταδρομικό Μετζητιέ (Mecidiye), 6-8 αντιτορπιλικά και σκάφη συνοδείας. Οι πρώτες βολές έγιναν από τον οθωμανικό στόλο και απάντησε ο ελληνικός με καταιγισμό πυρών. Επλήγη σοβαρά το Μπαρμπαρόσσα με αποτέλεσμα ο οθωμανικός στόλος να κάνει στροφή για να μπει στα Στενά. Τον οθωμανικό στόλο ακολούθησε ο Αβέρωφ, ο οποίος με τις βολές του προξένησε μεγάλες ζημιές στο Τουργκούτ Ρέις.  Οι ελληνικές απώλειες ήταν ασήμαντες και ο οθωμανικός στόλος δεν εξήλθε άλλη φορά από τα Στενά σε όλη τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

 • Οι πρώτες ενέργειες των δυνάμεων των ANZAC

  Οι πρώτες ενέργειες των δυνάμεων των ANZAC

  Οι πρώτες δυνάμεις των ANZAC αναχωρούν από τα λιμάνια Albany και Fremantle για να πολεμήσουν στην Ευρώπη.Το Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο αποφασίζει να διεξάγει ναυτική επιχείρηση και να αποβιβάζει δυνάμεις στην Καλλίπολη με σκοπό να εκπορθήσει τα Στενά, να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και να εφοδιάσει το ρωσικό στρατό.

 • Πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια

  Πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια

  Εντολή επίθεσης κατά των Στενών από τον λόρδο Ναυαρχείου Τσώρτσιλ. Τα θωρακισμένα βρετανικά καταδρομικά HMS Indomitable και Indefatigable και τα γαλλικά θωρηκτά Suffren και Vérité, βομβάρδισαν για πρώτη φορά τα οχυρά Sed el Bahr στην ευρωπαική ακτή και το Kum Kale στην ασιατική ακτή.

 • Απόφαση Βρετανών για ναυτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις

  Απόφαση Βρετανών για ναυτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις

  Το Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο αποφασίζει να διεξάγει ναυτική επιχείρηση και να αποβιβάζει δυνάμεις στην Καλλίπολη με σκοπό να εκπορθήσει τα Στενά, να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και να εφοδιάσει το ρωσικό στρατό.

 • Δημιουργία στόλου Ανατολικής Μεσογείου

  Δημιουργία στόλου Ανατολικής Μεσογείου

  Δεκάδες βρετανικά και γαλλικά πολεμικά σκάφη συγκεντρώθηκαν στο Μούδρο της Λήμνου προκειμένου να συγκροτήσουν τη δύναμη που θα εκπορθούσε τα Στενά. Επικεφαλής ήταν το dreadnaught HMS Queen Elizabeth. Επίσης έφθασαν στη Λήμνο πολλά βοηθητικά σκάφη και δεκάδες εμπορικά και επιβατικά πλοία που είχαν μετατραπεί σε μεταφοράς στρατιωτών, καθώς και νοσοκομειακά σκάφη.

 • Η παραχώρηση της Λήμνου στους Βρετανούς

  Η παραχώρηση της Λήμνου στους Βρετανούς

  Οι Βρετανοί ζητούν επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση της Λήμνου προκειμένου αυτή να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκπόρθηση τω ν Στενών και την εκστρατεία της Καλλίπολης . Η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Βενιζέλο εγκρίνει το αίτημα.

 • Η συγκέντρωση των στρατευμάτων στη Λήμνο

  Η συγκέντρωση των στρατευμάτων στη Λήμνο

  Τέλη Φεβρουαρίου αρχίζουν να  αποβιβάζονται στη Λήμνο οι δυνάμεις της 2ης βρετανικής μεραρχίας και θα αρχίσουν να δημιουργούν τις πρώτες εγκαταστάσεις στο νησί.

 • Ναυτικές επιχειρήσεις από τη Λήμνο κατά των Στενών

  Ναυτικές επιχειρήσεις από τη Λήμνο κατά των Στενών

  Συνεχείς ναυτικές επιχειρήσεις των βρετανικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων κατά των οχυρών των Δαρδανελλίων.

 • Άφιξη των ANZAC στη Λήμνο

  Άφιξη των ANZAC στη Λήμνο

  Οι πρώτες μονάδες των ANZAC αποβιβάζονται στη Λήμνο. Πρόκειται για την τμήματα της 3ης ταξιαρχίας πεζικού, το 3ο νοσοκομείο, ο 1ος σταθμός επίδεσης τραυμάτων και ένα μέρος της επιμελητείας.

 • Εγκατάσταση νοσοκομείων

  Εγκατάσταση νοσοκομείων

  Το 1ο νοσοκομείο των Αυστραλών εγκαθίσταται στην περιοχή του Μούδρου. Θα ακολουθήσουν και πολλά ακόμη.

 • Κύρια επίθεση εκπόρθησης των Στενών

  Κύρια επίθεση εκπόρθησης των Στενών

  Ναυτική δύναμη Βρετανών και Γάλλων με 18 θωρηκτά και άλλα πολεμικά πλοία ξεκινά υπό τη διοίκηση του ναυάρχου De Robeck για να εκπορθήσει τα Στενά. Η επιχείρηση αποτυγχάνει. Ο στόλος χάνει τρία θωρηκτά και επιστρέφει στο Μούδρο.

   

 • Αποβατικά γυμνάσια

  Αποβατικά γυμνάσια

  Σε όλη την έκταση του κόλπου του Μούδρου πραγματοποιούνται αποβατικές ασκήσεις και γυμνάσια. Στρατιώτες επιβιβάζονται από τα μεταγωγικά πλοία στις βάρκες και κατευθύνονται με αυτές στις ακτές.

   

 • Απόβαση στην Καλλίπολη

  Απόβαση στην Καλλίπολη

  Ο βρετανικός πολεμικός στόλος με επικεφαλής το θωρηκτό HMS Queen Elizabeth και πολλά μεταγωγικά σκάφη ξεκινά από τον Μούδρο με σκοπό την απόβαση στην Καλλίπολη. Οι περισσότεροι θα αποβιβαστούν στον κόλπο που ονομάστηκε μετά Anzac Gulf. Οι υπόλοιποι στον κόλπο V neck κοντά στο ακρωτήριο της Έλλης. Σκοπός τους ήταν να καταλάβουν τα οχυρά των Δαρδανελλίων

 • Μεταφορά νοσοκομείων στη χερσόνησο του Πορτιανού

  Μεταφορά νοσοκομείων στη χερσόνησο του Πορτιανού

  Εγκατάσταση του 2ου και του 3ου νοσοκομείου των Αυστραλών στην χερσόνησο του Πορτιανού.

 • Στρατόπεδο ξεκούρασης στη Σάρπη

  Στρατόπεδο ξεκούρασης στη Σάρπη

  Άφιξη στη Λήμνο του 10ου τάγματος των ANZAC με σκοπό την ξεκούραση στο στρατόπεδο στη Σάρπη. Ήταν το τελευταίο που εγκατέλειψε την περιοχή της Καλλίπολης.

 • Εκκένωση της Λήμνου

  Εκκένωση της Λήμνου

  Εκκένωση της Λήμνου από τα στρατεύματα που είχαν αποσυρθεί από την επιχείρηση της Καλλίπολης. Τα στρατεύματα μεταφέρθηκαν στην  Αλεξάνδρεια και στη Θεσσαλονίκη για να λάβουν μέρος και σε άλλες μάχες.

 • Οι νοσοκομειακές μονάδες αποχωρούν από τη Λήμνο

  Οι νοσοκομειακές μονάδες αποχωρούν από τη Λήμνο

  Εκκένωση της Λήμνου από τα νοσοκομεία και την επιμελητεία των Αυστραλών, των Βρετανών και των Γάλλων.

 • Ο Μούδρος μόνιμη βάση του Στόλου Ανατολικής Μεσογείου

  Ο Μούδρος μόνιμη βάση του Στόλου Ανατολικής Μεσογείου

  Παραμένει μεγάλη ναυτική δύναμη Βρετανών στη Λήμνο με επικεφαλής τα θωρηκτά HMS Lord Nelson και HMS Agamemnon.

 • Η ναυμαχία της Ίμβρου

  Η ναυμαχία της Ίμβρου

  Διεξάγεται η ναυμαχία της Ίμβρου βορείως της Λήμνου μεταξύ των γερμανικών πλοίων Goeben και Breslau, που ενταχθεί στον οθωμανικό στόλο και μετονομαστεί σε Yavûz Sultân Selîm  και Midilli και βρετανικών αντιτορπιλικών και περιπολικών. Το Breslau βυθίστηκε και το Goeben έπαθε σοβαρές ζημιές.

 • Η υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου

  Η υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου

  Υπογράφηκε στο Μούδρο, πάνω στο βρετανικό θωρηκτό HMS Agamemnon η ανακωχή μεταξύ των δυνάμεων της Entente και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με την οποία η δεύτερη τερμάτιζε τη συμμετοχή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάντε κλίκ πάνω στην κάθε εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.