Χρονολόγιο
- 19126 Οκτωβρίου
- 19135 - 18 Ιανουαρίου
- 19141 Νοεμβρίου
- 19143 Νοεμβρίου
- 191513 Ιανουαρίου
- 1915Ιανουάριος
- 1915Φεβρουάριος
- 1915Φεβρουάριος
- 1915 19-25 Φεβρουαρίου
- 1915 4 Μαρτίου
- 1915Μάρτιος
- 191518 Μαρτίου
- 1915Απρίλιος
- 191524 Απριλίου
- 1915Αύγουστος
- 191522 Δεκεμβρίου
- 1916Ιανουάριος
- 191613 Ιανουαρίου
- 1916 Ιανουάριοςέως 1918 Οκτώβριος
- 191820 Ιανουαρίου
- 191830 Οκτωβρίου
Απελευθέρωση Λήμνου
Στις 6 Οκτωβρίου 1912 μέρος του ελληνικού στόλου με επικεφαλής το εύδρομο Αβέρωφ, έφθασαν μπροστά από το Κάστρο στη Λήμνο και ο ναύαρχος Κουντουριώτης ζήτησε από τον Τούρκο διοικητή την άμεση παράδοση της Λήμνου. Την επόμενη ημέρα ο στόλος μετακινήθηκε προς το Μούδρο. Τελικά έγινε η απόβαση στις 8 Οκτωβρίου μπροστά από το χωριό Τσιμάνδρια. Το σώμα κινήθηκε προς το Κάστρο (Μύρινα). Όλοι οι Τούρκοι υπερασπιστές του νησιού παραδόθηκαν χωρίς μάχη.
Ο ελληνικός στόλος μετά την κατάληψη της Λήμνου χρησιμοποιεί ως ορμητήριο τον κόλπο του Μούδρου, ο οποίος ελέγχει την έξοδο των Στενών. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσε να εκμηδενίζει τη δραστηριότητά του στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου
Ναυμαχία Λήμνου
Στις 5 Ιανουαρίου 1913 έφθασαν πληροφορίες στη Λήμνο, όπου ήταν συγκεντρωμένος ο ελληνικός στόλος, ότι ο οθωμανικός στόλος κινούνταν προς τα Δαρδανέλλια. Απέπλευσαν αμέσως το εύδρομο Αβέρωφ, τα θωρηκτά Ύδρα, Σπέτσαι και Ψαρά και 7 αντιτορπιλικά. Ο οθωμανικός στόλος αποτελούνταν από τα θωρηκτά Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα (Barbaros), Τουργκούτ-Ρέις (Turgut Reis) και Μεσουδιέ (Mesudiye) το καταδρομικό Μετζητιέ (Mecidiye), 6-8 αντιτορπιλικά και σκάφη συνοδείας. Οι πρώτες βολές έγιναν από τον οθωμανικό στόλο και απάντησε ο ελληνικός με καταιγισμό πυρών. Επλήγη σοβαρά το Μπαρμπαρόσσα με αποτέλεσμα ο οθωμανικός στόλος να κάνει στροφή για να μπει στα Στενά. Τον οθωμανικό στόλο ακολούθησε ο Αβέρωφ, ο οποίος με τις βολές του προξένησε μεγάλες ζημιές στο Τουργκούτ Ρέις. Οι ελληνικές απώλειες ήταν ασήμαντες και ο οθωμανικός στόλος δεν εξήλθε άλλη φορά από τα Στενά σε όλη τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.
Οι πρώτες ενέργειες των δυνάμεων των ANZAC
Οι πρώτες δυνάμεις των ANZAC αναχωρούν από τα λιμάνια Albany και Fremantle για να πολεμήσουν στην Ευρώπη.Το Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο αποφασίζει να διεξάγει ναυτική επιχείρηση και να αποβιβάζει δυνάμεις στην Καλλίπολη με σκοπό να εκπορθήσει τα Στενά, να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και να εφοδιάσει το ρωσικό στρατό.
Πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια
Εντολή επίθεσης κατά των Στενών από τον λόρδο Ναυαρχείου Τσώρτσιλ. Τα θωρακισμένα βρετανικά καταδρομικά HMS Indomitable και Indefatigable και τα γαλλικά θωρηκτά Suffren και Vérité, βομβάρδισαν για πρώτη φορά τα οχυρά Sed el Bahr στην ευρωπαική ακτή και το Kum Kale στην ασιατική ακτή.
Δημιουργία στόλου Ανατολικής Μεσογείου
Δεκάδες βρετανικά και γαλλικά πολεμικά σκάφη συγκεντρώθηκαν στο Μούδρο της Λήμνου προκειμένου να συγκροτήσουν τη δύναμη που θα εκπορθούσε τα Στενά. Επικεφαλής ήταν το dreadnaught HMS Queen Elizabeth. Επίσης έφθασαν στη Λήμνο πολλά βοηθητικά σκάφη και δεκάδες εμπορικά και επιβατικά πλοία που είχαν μετατραπεί σε μεταφοράς στρατιωτών, καθώς και νοσοκομειακά σκάφη.
Απόβαση στην Καλλίπολη
Ο βρετανικός πολεμικός στόλος με επικεφαλής το θωρηκτό HMS Queen Elizabeth και πολλά μεταγωγικά σκάφη ξεκινά από τον Μούδρο με σκοπό την απόβαση στην Καλλίπολη. Οι περισσότεροι θα αποβιβαστούν στον κόλπο που ονομάστηκε μετά Anzac Gulf. Οι υπόλοιποι στον κόλπο V neck κοντά στο ακρωτήριο της Έλλης. Σκοπός τους ήταν να καταλάβουν τα οχυρά των Δαρδανελλίων
Η ναυμαχία της Ίμβρου
Κάντε κλίκ πάνω στην κάθε εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.