Μουσουλμανικό νεκροταφείο Δυτικού Μούδρου

Στο νεκροταφείο Δυτικού Μούδρου (West Mudros Muslim cemetery είναι θαμμένοι 176 Αιγύπτιοι εργάτες του βρετανικού στρατού και 56 Τούρκοι αιχμάλωτοι.

Πρόκειται για μουσουλμανικό νεκροταφείο. Βρίσκεται στη χερσόνησο στη δυτική πλευρά του φυσικού λιμανιού του Μούδρου κοντά στο χωριό Πορτιανού. Ο επισκέπτης φθάνει σε αυτό ακολουθώντας ένα χωματόδρομο μήκους 3 χλμ. από το Πορτιανού. Χτίστηκε στην μνήμη των Αιγύπτιων εργατών, που εντάχθηκαν στο Αιγυπτιακό Σώμα Εργασίας, είχαν φθάσει το 1915 στη Λήμνο και είχαν παραμείνει εκεί για ένα έτος προκειμένου να αναλάβουν την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων στο νησί για την εξυπηρέτηση των στόχων του βρετανικού στρατού και του ναυτικού. Το νεκροταφείο έχει περισσότερο το ρόλο μνημείου και λιγότερο νεκροταφείου, καθώς οι αρχικές ταφές είχαν γίνει στη γύρω περιοχή και όχι εντός του κοιμητηρίου.

Είναι περιφραγμένο με τετράπλευρο τοίχο με μήκος πλευράς 8,5 μ. και ύψους περίπου 1,2 μ. Στο κέντρο του περίβολου έχει ανεγερθεί τετράπλευρη κόλουρη πυραμίδα, ύψους 1,35 μ. και διαστάσεων 1,35Χ1,35 μ. στη βάση της και 1,15Χ1,15 μ. στην κορυφή της. Η πυραμίδα βρίσκεται πάνω σε βάση με σχήμα τριών σκαλοπατιών, που έχουν ύψος 0,22 μ. το καθένα. Φέρει δυο ένθετες πλάκες από μάρμαρο με επιγραφές στα αραβικά και στα αγγλικά: One Hundred and Seventy men of the Egyptian Labor Corps are buried near this spot ≪Εκατόν εβδομήντα άνδρες του Αιγυπτιακού Σώματος Εργασίας είναι θαμμένοι κοντά σε αυτό το σημείο≫). Μια τρίτη αναφέρει: Fifty six Turkish soldiers are buried near this spot (≪Πενήντα έξι Τούρκοι στρατιώτες είναι θαμμένοι κοντά σε αυτό το σημείο≫).

Τοπόσημο στο χάρτη

Φωτογραφίες